4 Tips Perfecte Trouwfotograaf

Als trouwfotograaf die ook zelf in het huwelijksbootje treedt, weet ik maar al te goed waar je het beste op kan letten. Ik kijk daardoor des te kritisch naar wat ik wel en geen mooie bruidsfotografie vind. Daarom wil ik jullie keuze vergemakkelijken met een aantal tips. Ik geef jullie 4 tips waar je op kan letten bij het zoeken naar de juiste trouwfotograaf voor jullie bruiloft.

Tip 1 Hoe groot is je portemonnee?
Als trouwfotograaf vind ik mooie beelden van onze trouwdag erg belangrijk. Maar we hebben ook gekeken naar ons budget voor de bruiloft. Ik denk dat een goede, talentvolle trouwfotograaf voor een reportage van 8 uur tussen de €1500 & €2000 euro zal vragen. Uitzonderingen daar gelaten. Omdat ik mooi beeld eigenlijk veel belangrijker vind dan wat het kost, was ik al snel geneigd om het duurste uit te zoeken. Maar gelukkig is mijn verloofde Max wel meer van de budgettering. Met zijn hulp hebben we samen gekeken naar wat past bij ons qua stijl en ons budget.

Tip 2 Welke stijl spreekt je aan?
Ik kan mij voorstellen dat het voor mensen die niet zo met fotografie bezig zijn, moeilijk is om te zien dat iedere trouwfotograaf een andere stijl heeft. Maar het loont je om je er goed in te verdiepen. Je zult zien dat niet iedere trouwfotograaf hetzelfde is en dat er grote verschillen zijn in de nabewerking. De nabewerking van de fotograaf is zeer kenmerkend en kan je zien als het handschrift. Een beetje net als een kunstschilder. Als trouwfotograaf sta ik enorm achter mijn eigen nabewerking. Mooie, volle beelden met contrast en diepe kleuren. Ik vond het daarom belangrijk om een fotograaf te kiezen die min of meer in de buurt zou komen van wat ikzelf mooi vind. Daarnaast zijn er ook in de fotografie trends te spotten. Stel jezelf de vraag of je over tien jaar nog steeds blij wordt van de foto’s? Maak eens een moodboard op Pinterest puur met alleen maar de nabewerkingstijl die jullie samen mooi vinden, dan kom je er vast wel uit.Foto’s: Marieke Plasier – Beleef jullie Bruiloft
De Avenue, trouwlocatie in Breda
Klooster Nieuwkerk, trouwlocatie Goirle

Tip 3 Met of zonder bruidsboek
Mijn bruidsreportages zijn altijd met een bruidsboek, omdat ik vind dat een foto pas echt tot zijn recht komt in een mooi eindproduct. Misschien zal je op een gegeven moment niet meer dagelijks naar je trouwalbum kijken, maar je pakt dit er wel sneller bij dan je harde schijf die vol staat met allerlei andere foto’s. In mijn ogen maak je met een trouwalbum je grote dag tastbaar voor iedereen wat weer een meerwaarde is voor later. Ik kom weleens bruidsparen tegen die niet zo veel voelen voor een bruidsboek en dat is prima. Maar zorg er dan voor dat je misschien een aantal foto’s in een digitale fotolijst kan laten doen of zet de foto’s niet tussen alle andere bestanden op je computer. Het mag best een mooie en waardevolle bestemming krijgen, op wat voor manier dan ook.

Tip 4 Je fotograaf is eigenlijk een daggast
Iets wat veel mensen vergeten, is dat je fotograaf de hele dag bij je is. Zelfs nog meer dan de gemiddelde daggast. Ik ben er bij als je in de make-up zit, ik ben er bij als je moet hannesen met je jurk op het toiletpot (mocht dit grappige taferelen opleveren), ik ben erbij als je lacht, als je huilt, als je moeder of wie dan ook je begint te irriteren. Natuurlijk is het zo dat wanneer je trouwfotograaf de hele dag om je heen zit, je dat op een gegeven moment niet meer merkt. Maar het is wel belangrijk dat je iemand kiest van wie je dat kan hebben. Daarom is de klik tussen jullie en mij als trouwfotograaf zo belangrijk. Voelt die energie goed dat je met een gerust hart de boel de boel kan laten. Bij welke fotograaf denk je “Ja, dat is eigenlijk een extra daggast!”.

Foto van mij aan het werk, gemaakt door: Ralf Czogallik – Eppel Fotografie

Pin It on Pinterest